От днес 18.Март.2008 година е вече факт възобновения портал locopo.net. Едностранното поддържане на locopo.net от една компания фактически е невъзможно.
Ето защо изполвайки Lotus Connections днес ние от Ай Би Ес предоставяме на всички Lotus Software фенове едно общо пространство където всеки може да е автор, организатор - активен или пък не толкова активен участник в българската Lotus потребителска група.

Нека новият портал бъде мястото и инструмента да събере хората с общи интереси в Lotus продуктите. Нека споделим идейте и опита си за още по-ефективно прилагане на най-добрата технология за комуникации и съвместна работа - Lotus Software!

Този Блог ще продължи своят живот в новия портал http://locopo.net:9080/blogs/peopleproductivity


Надявам се да се видим на Lotusphere Comes To You 2008 на 25ти Март!

Comments (0)
Goran Angelov March 18th, 2008 10:32:59 PM

Всеки момент се очаква новата версия на Quickr да бъде налична за парньори и клиенти.
Макар, че една единица в третия знак на версията може да Ви се струва твърде маловажно, в този случай това съвсем не е така.

Версия 8.0.1 ще донесе за Domino базираната версия на Lotus Quckr повечето от онова, което бе анонсирано още на Lotusphere 2007.

Какво имам предвид:

1. Lotus Quickr Entry - БЕЗПЛАТЕН допълнителен продукт към всички активни Lotus Notes лицензи (поне така бе обещано), който ще ви позволи да организирате персоналните си файлове по един нов иновативен начин така, че да бъдат винаги защитени от загуба на информация и неоторизиран достъп, а от друга страна лесно споделяни с вашите колеги.

2. Нови конектори към - Microsoft Outlook и Lotus Symphony, както и интеграция с Lotus Connections.

Сега е още по-лесно да работите интуитивно с това иновативно решение за управление на документите. След като сте обменили работните варианти в Lotus Activites лесно може да трансферирате финалния документ към Lotus Quickr за формално одобрение и съхраняване на актуалната версия.

8.0.1 наистина завъшва един цялостен цикъл и за първи път вече имаме определена пълнота в портфолиото по отношение на управление на документите. Според мен много компании и то не само Lotus клиенти могат да се възползват от това решение за по-продуктивна и сигурна среда за съвместна работа с документи и споделяне на информация и файлове.

Като имам предвид и новата начална страница на Lotus Connections 2.0 със сигурност между двата продукта се получава много атрактивна синергия;

Comments (0)
Goran Angelov March 13th, 2008 11:53:23 PM

В sync.rono.us има статия Q&A върху какво е това Connections. Интересни се коментарите около този въпрос както към статията така и в няколко рефериращи блога.

По някаква неясна за мен причина Lotus Connections е отново сравняван с MS Sharepoint. Изглежда, че всеки продукт на Lotus Software без Notes&Domino и Sametime е в конкуренция със Sharepoint. Пълен абсурд - това, че MS нямат визията и иновативността на Lotus не е причина да си мислим, че Sharepoint е отговорът на всичко.
Доскоро противопоставяха Quickr на Sharepoint, а сега Connections. Няма да ме учуди, ако след излизането на Sametime Advanced и него почнат да го сравняват с Sharepoint.

Проблемът е, че все пак MS и Lotus са двете страни на Collaboration индустрията и потребителите неминуемо търсят основа за сравнение. Много ми хареса коментара на Gya, че колкото и да се стараят да сравняват Lotus и MS като ябълки с ябълки, те са по-скоро като птица и риба.

Gya Lyons пише не само доста умно, но изглежда забележително за IBM служител (жалко, че няма по-голяма снимка)

Comments (0)
Goran Angelov March 13th, 2008 06:49:12 PM

 Знаете ли, че компонентата Activities в Lotus Connections е на път да се превърне в основно средство за съвместна работа не само по краткосрочни проекти, но и да изпълнява роля на малки бизнес системи. В connections 2.0 се предвиждат множество допълнителни функционални възможности, които да позволят на потребителя да моделира може би простички, но все пак доста полезни приложения!

В блога за Lotus Connections има цяла публикувана статия за това!

В 2.0 Activities типовете елементи към едно активити (message, file, bookmark, todo) не са фиксирани и могат да се създават нови типове елементи, съдържащи собствени полета. Това направо си е динамично генериране на различни форми, които да се прилагат за индексиране на различни типове данни и документи. Без нужда от каквато и да било намес от разработчик или администратор - всичко е в ръцете на инициативните служители!

Примера в статията в sync.rono.us е за събиране на CVта за отворена поциция и координиране на цялостен процес за подбор на кадри! Ето как изглежда резултата:Разбира се тези възможности разрешават бързо нововъзникнали нужди от приложение управляващо и координиращо даден процес, като това в никакъв случай не измества ролята на специално прокетираните бизнес приложения.

В крайна сметка за да имаме информационна система тя трябва да организаира добре цялостната информация и най-вече историята, а от процесите и въведените данни да изгради подходящи регистри, които да натрупват знанието на организацията.

Така, че например ако имате приложение като IBS ERM HR ще ви препоръчам да си го ползвате, но ако нямате - докато чакате някой да ви го създаде и/или внедри можете веднага да организирате подходящо процеса на екипна работа, разбира се ако ползвате Lotus Activities.

Comments (0)
Goran Angelov March 13th, 2008 09:04:18 AM

Страхотно сравнение на еволюцията, която днес наблюдаваме в начина на работа на отделните поколения, дава Ан Зенека в своя блог.

Информационната ера е на т.нар. knowledge worker.
Ерата на Свързаността (The Connected Age) е на web worker.
Докато knowledge workers създават и управляват информацията, оформяйки я в безценни обекти на знанието, Web workers създават и управляват връзки между обектите на знание и хората.
Таблицата по-долу е от книгата  която предстои и да излезе “Connect! Web Worker Daily’s Guide to a New Way of Working” очертава разликите между knowledge work и web work. Разбира се в практиката има и индивидуални подходи комбиниращи отделни елементи в различна степен.
work-table.jpg

Comments (1)
Goran Angelov March 11th, 2008 09:01:37 PM

IBM стартираха нова рекламна кампания за UC2. Надявам се това да означава, че Sametime Unified Telephony и Sametime Advanced ще бъдат съвсем скоро на пазара.

И... моля ви, не правете това в офиса!
[]

Comments (0)
Goran Angelov March 8th, 2008 09:18:23 AM

На текущото си ниво IBS ERM все още не се отличава особено от стандартните решения за управление на бизнеса. Идеите, които са заложени в него обаче стават все по-актуални и по-скоро следва да преминат от своя начален етап на имплементиране и към пълноценно развитие.

Какво имам предвид! ERM е софтуерно решение, което освен, че обслужва определени бизнес процеси в една организация би следвало да проследява различни типове връзки между отделните обекти, документи и записи, така, че да потребителите да получават контекстно свързана информация, за да могат да вземат по-информирани решения.

Начините обаче, по които това се прави в IBS ERM  на текущото ниво, е конвенционален и макар, че част от категоризацията на информация да е оставена свободно да се избира от потребителя, то типовете връзки представляват фиксирана таксономия.

По аналогия с новите тенденции на управление на знанието - KM и навлизането на социалните мрежи (като тази тук), успехът се дължи на това, че потребителя самостоятелно определя и моделира таксономията. Това става чрез таговете, с които се маркира всяко парченце информацията. Това дава възможност на потребителя да изгражда свой собствени пътища за намиране на данните и свое разбиране за контекста. Възможността потребителите да създават свои тагове и допълнително да тагват информация генерирана от други е мощно средство за създаване на облак от смислови връзки между информационните компоненти.

В една следваща версия на IBS ERM може би следва да се въведе тази техника при изграждане на връзките между обектите, като се позволи на потребителя да ги избира самостоятелно. Модератора на знанието, който се грижи за консистентността на информация, би следвало само да следи използваните тагове да имат определен смисъл, а не да заблуждават потребителите. Не е лоша идеята модератора да може да добавя дори нови тагове, които да са общи за всички.

Тук идва и още една бегла идея. Към оценяването на информацията може да се включи и тежест и на таговете. Например – авторът е въвел тагове – нормално е първите да имат по-висока тежест. Тези на потребител от ниво – модератор на знанието  - също. Може би не е зле да се иде дори по-далеч - тежестта да е индивидуална – например за мен таговете на хората с подобна на моята дейност би следвало да имат по-висока тежест , т.к. това са хора с които говорим на общ език и споделяме общи проблеми.

Това следва да се комбинира разбира се с интелигентни технологии за определяне на връзките на сървърно ниво, Например всяко едно приложение може да отговаря на определени тагове. Нека Оферти - отговарят на "rfp", offer. Ако създавам документ към даден клиент например (все нещо трябва да е фиксирано) и сложа таг за връзка offer системата да ми извлече документите - оферти за този клиент, към които може би искам да запазя коментар!

Асинхронното извличане на данни при всички случай е ключово за да има успех тази техника пред потребителите.

Comments (0)
Goran Angelov February 26th, 2008 08:04:30 AM

Откриващата сесия на Lotusphere 2008 е събрана в клипа по-долу само в една минута. Разбира се 60 секунди са крайно недостатъчни за да предадат цялата информация, която бе представена на 15тата конференция на Lotus Software, но пък можете да усетите духа на събитието!Ако искате да научите повече подробности за аноансите тази година елате на Lotusphere Comes To You 2008 - София, 25 Март - х-л Хилтън. Можете да се регистрирате тук: http://www.ibs.bg/lcty

Comments (0)
Goran Angelov February 6th, 2008 10:45:35 PM

mike-web20.jpg
На откриването нa Lotusphere 2008 Майк Родин (CEO, Lotus Software)направи наистина ясна дефиниция на етапите, през които в последните години преминават бизнес комуникациите и сътрудничеството между хората. Според Майк Родин те са:

Document Centric Collaboration: Това е класическия метод на придвижване на работните процеси. Всичко е на хартия и се предвижва по процеса ръчно.

People Centric Collaboration: След навлизането на Интернет, ел.поща и мобилните комуникации процесите вече не се придвижват според движението на документите, а т.нар. knowledge workers тласкат процесите и инициативите, координирайки задачите с доректни контакти и итерации с другите участници. Това е ерата, в която повечето организации се намират днес, .... но това е ерата, която вече си отива за да отвори път към т.нар. :

Community Centric Collaboration: С навлизането на WEB2.0 в нашия живот, приложението му в бизнеса е неизбежно. Този етап се характеризира с итерациите на човек с широк кръг хора, много от които дори не познава лично, но има достъп до тяхната експертиза, мнение и оперативна помощ. Начинът на общуване се променя, а и начина на управление на бизнес процесите от там. Ако организациите не се адаптират бързо бъдещите талантливи хора ще се ориентират към други компании.

Само за 6те месеца от анонсирането на пaзара на Lotus Connections над 100 компании с интернационално присъствие вече са започнали имплементацията му. Този продукт опрeделено ще бъде флагман на портфолиото на Lotus през следващите 5 години.

connections20.jpg

Comments (0)
Goran Angelov January 23rd, 2008 06:54:30 PM

Моите първи впечатления от таз годишната "сфера":

1. Има повече хора - мината година бяха 7000 човека. Тази определено са повече. Не казаха бройка, но според мен сме го докарали докъм 10К.
2. Има повече лекции - миналата година по едно и също време имаше по 4 до 6 лекции - сега има винаги поне по 8 едновременно.
3. Миналата година знам само за 2-ма българи. Тази година сме 10-тина човека.
4. Имаше и повече анонси. За мен най-важния беше, че Domino Designer 8.5 ще бъде вече Eclipse базиран. Сигурно би трявбало да се радвам... но ми трябва още малко време. Иначе 8.0.1, който излиза през февруари ще бъде с доста подобрения по UI - DWA ще е изцяло с нови дрешки, а и стандартните бази данни (дискусионната примерно) също ще започнат да изглеждат доста по-актуално. Друго съществено нещо беше, че IBM и SAP Продължават да работят заедно и както вървят нещата, скоро едва ли не Notes ще бъде новия клиент за SAP (малко пресилено звъчи, но от нещата, които показаха, определено се върви в такава посока).

Comments (0)
Miroslav Dolaptchiev January 21st, 2008 10:25:03 PM
Add to Technorati Favorites